Bevezető

az üzleti döntésekhez nélkülözhetetlen gazdasági hír- és információszerzés, gazdasági és ipari kémkedés, competitive intelligence gazdasági és jogi szempontból vizsgálva

Támogatás

A blog kizárólagos támogatója az Ungarnconsulting

A Google mint a gazdasági hírszerzés és kémkedés eszköze

2013.11.08. 09:00 competitive intelligence

Az vitathatatlan, hogy a Google az információkeresés megkerülhetetlen eszköze, így az üzleti hírszerzés (amiről ugye tudjuk, hogy teljesen legális eszköz a menedzsment kezében, ellentétben a büntetendő gazdasági kémkedéssel) esetében is jellemzően ez az egyik első lépés az alapinformációk beszerzéséhez. (Azért zárójelben megjegyezzük, hogy önmagában az internetes keresés sohasem fog teljes képet adni és nem pótolja az egyéb információszerzési eszközöket). Természetesen azért annál szofisztikáltabb módszerek is léteznek, minthogy egyszerűen beírunk egy szót vagy kifejezést a keresőmezőbe, a Google-keresés apró trükkjeinek egész szakkönyvára van. Nyilván nem árulok el nagy titkot, az üzletihírszerzés.blog témáihoz is rendszeresen a Google segítségével történik az információk gyűjtése (meg persze a saját szakkönyvtár segítségével olyan könyvekből mint például ez, ez vagy ez.)


Egyes szakemberek szerint a Google segítségvel akár egy gazdasági válságot is előre lehet jelezni, bár ezt sokan fenntartásokkal kezelik. Ugyanakkor a Google nem csak a felhasználó számára gyűjt információt, hanem a felhasználóról magáról is minden fontos és lényeges információt összeszed és elraktároz.

google-money.jpg


Mint korábban írtunk róla, az elmúlt hetek nagy port kavart amerikai lehallgatások egyik célja nyilvánvalóan a gazdasági kémkedés volt. (Hacsak nem fogadjuk el azt a verziót, hogy pl. Merkel kancellár asszony terrorista, különben nem állja meg a helyét az a védekezés az NSA részéről, hogy a terrorveszély miatt történtek a lehallgatások, ami mellett egyéb megkérdőjelezhető tisztaságú módszereket is bevetettek. Ilyen módszer például a Google bevetése az NSA céljaira. Tiboru bloggerkolléga legújabb bejegyzésében a Google-lal (-lel?) kapcsolatos érdekességekre hívja fel a figyelmet a tőle megszokott olvasmányos ugyanakkor rendkívül részletes módon.

google-nsa-630.jpg


Amennyiben elfogadjuk Dr. Ulfkotte eszmefuttatását az amerikai cselekmények motivációit illetően, úgy nem nehéz elképzelni, hogy egy feltételezett NSA –Google együttműködés milyen lehetőségeket rejt a gyakorló gazdasági kém számára.

Hogy ez mennyire teszi tönkre a demokráciát és a gazdasági környezetet, az egy másik kérdés.

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletihirszerzes.blog.hu/api/trackback/id/tr155620195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása